Botos Kölönte

"To entertain these fair well-spoken days, I am determined to prove a villain"

Tavasz, mámor, vetemény :-)

2018. április 25. 13:28 - Hans Castorp

egy szenvedelmes kertésznő gondolatai

vetemeny.jpg

Ami azt illeti, engem teljesen elvarázsol, mikor a boltok elkezdik árulni a vetőmagokat. A legjobb persze egy jó gazdabolt :-), de ilyenkor a hiperekben is kaphatók a jobbnál jobb magok. Emberek, gondoljatok bele, 69 forintért adnak (megközelítőleg) 200 bazsalikommagot! Ez csodálatos, szinte TÚL JÓ :-) csak meg kell venni, el kell szórni jó helyre, öntözni, nem elfelejteni, hogy fényre csírázik (már ebben is milyen különleges), és várni, csodálni a kis növénykéket. Lássuk csak, óriáslevelű bazsalikom, ezt mindenképp, törpebazsalikom, hú, ez cserépbe szuper lesz, lilalevelű, ezt királyul mutat a salátában. Ja hogy van olyan zacskó, amiben mindháromból van egy kicsi, jó jöhet ez is. Amíg ki nem kel, addig az áttelelt petrezselyemzöldje megteszi. (Hívhatnánk magyar bazsalikomnak is, haha).

Fűszernövényeket listázzuk csak gondolatban: zsálya, tárkony, menta, oregano, lestyán: van.

Mi nincs: Majoranna, ez kell mindenképp, nehezen csírázik, de nem baj, 69 forintot megér, ha nem kel ki, irány a palántaáruda.

Csombor, jaj, de jó hogy lehet kapni, tavaly alig találtam, vegyünk kettőt. Nem, hármat, adok majd annak, akinek nem jutott. Kakukkfű, hát, nem fog kikelni. Azt most nem veszek (vállveregetés, hogy milyen tudatosan vásárolok).

Akkor, haszonnövények:

Saláta. Római saláta. Van otthon egy zacskónyi mag, de a biztonság kedvéért kéne vinni. Rukkola (borsmustár), mintha az is lenne, de mi van, ha nincs?! Nyár ruki nélkül? Borzasztó elgondolni is.

Hagyma. (hova?) Biztos találunk neki egy háborítatlan zugot. Biztos.

Borsó. Friss zöldborsó, cukorborsó, annál nincs jobb. Már a nevük is milyen helyes: Kenvelo Kelvedon csodája, Rajnai törpe, vagy egyszerűen Zsuzsi, nem ezt a doboz nem hagyhatom itt. Jó, ez nem 69 forint, de milyen finom lesz a saját (ha lesz, haha)…

A retekről lekéstünk, alighanem.

Cékla! Ó! Okvetlen! Csak el ne felejtsem zsengén kiszedni. Répát muszáj, mert a kicsi azt rendelt a saját (0,7x0,7m-es) kertecskéjébe. Az uborkáról sem tudtam lebeszélni, mondjuk, fogalmam sincs, hova teszem, miután annak eleve kell 0,3x1 m, na majd bűvölünk valamit…cukkini, nem, cukknimag nélkül nem mehetek haza. A cukkinivirág és a zsenge cukkini verhetetlen. (hova, hova teszed?!).

Paradicsom…igen. Bajos. Tavaly kaptam szívességből jó magokat, és rendeltem is a neten, buzgón palántáztam…de a poloskák kivégezték az ültetvényemet (a kézzel söpörgetés és a fokhagymával permetezés ellenére). Azt hiszem, idén inkább megveszem boltban a paradicsomot. De jövőre! Ki tudja?

És még a virágok. Estike. Must have. Vasvirág. Dettó. Körömvirág. Pláne. Fátyolka. Ilyenem még nem volt. De 69 forint! Olyan szép lehet…

 

(És így jön össze a sok 69 forintból egy kissé izmosabb összeg. A reményt meg kell fizetni, hiába…és a boltban a mohósági téboly gátolja a tisztánlátást: miszerint ehhez a sok maghoz kissé (min.. 100x) nagyobb földterület kellene, mint ami a rendelkezésemre áll. nem beszélve arról, hogy rendben is kell tartani… páran majd cserépben laknak majd legfeljebb, úgy felszabadul egy kis földterület …de ezt majd másnap…most örüljünk, hogy pár forintért ennyi magot lehet szerezni…)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://botoskolonte.blog.hu/api/trackback/id/tr8613869506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása