Kiskoromban nem szerettem a spárgát.
Hiába mondták, hogy a Zöldségek Királynője, meg hogy nagyon drága, meg különleges, meg egészséges: nem érdekelt. Furcsa volt az illata, a levesben úgyis ráharaptam egy szálkásabb-fásabb részre és ami fő: úúúúútáltam tisztítani[1]. Joggal merül fel a kérdés, hogy ha olyan drága, hogy jutottunk hozzá a nyolcvanas években? Úgy, hogy a homokos talajon érzi jól magát. Ergo Homokhátság szorgalmas népe termesztette[2] a németek számára (NSZK). És mindig maradt valamennyi, ami nem volt exportképes…de SPÁRGA volt. Az emberek amúgy nemigen ették a faluban. Ahhoz képest, hogy macerás, kevéssé tápláló. És itt elérkeztünk két ellentmondáshoz máris:
1. Presztízsalapanyag, amit pont azok nem fogyasztanak, akik kemény munkával megtermelik,
2. és arisztokratikus, különleges növény, holott 95%-a víz, VAGYIS a maradék öt százalék hordozza a spárgaság tulajdonságait. (Gondoljatok bele, a medúzának is 95%-a víz, mégsem esszük.:-))
A spárga, mint alapanyag, akkor kezdett érdekelni, mikor saját háztartást kezdtem vezetni, és láttam, milyen megbecsült helye van a spárgának (külföldi) szakácskönyvekben. Meg amikor hazamentem a tavaszi zöldséglevesben mindig volt spárga, így összefonódott az illata a tavasszal, és az otthoni levessel. Ami tudvalevőleg az egyik legerősebb szimbóluma a családi tűzhelynek.
Szóval, megbarátkoztam vele…amúgy tudtátok, hogy az egyik régi neve NYÚLÁRNYÉK[3]? Szerintem gyönyörű.
Tegnap kipróbáltam egy tök jó receptet[4]. Neve:
SPÁRGA BORÍTÉKBAN
Elkészítés
5 megtisztított spárgasíp
vaj
csipet só
csipet cukor
sütőpapír
A sütőpapírra ráfektetem a spárgát, megkenem vajjal, megszórom cukorral és sóval, összehajtom a papírt, összecsíptetem (hústűvel, vagy gemkapoccsal).
180 fokos sütőbe teszem 10 percre (ha főszereplő kissé öregecskedőbb, kelleni fog 15 perc is).
Az asztalnál bontom fel. Mellé speciel én máltai mártást (hollandi mártás naranccsal) kínáltam VOLNA, ám első próbálkozásra nem lett meggyőző az eredmény, így kicsikét fajsúlyosabbá tettem tárkonnyal. Meg zsályával, szerintem az passzol a spárgához. Továbbá: azért egy-két fasírt elkél azért mellé, mert annyira egészséges, hogy nem laktató. :-)
Amúgy, ha bekapcsolod a sütőt, készíts rögtön 2 borítékot :-)
A lila virág (zsálya) elhagyható, csak azért szórtam rá, mert ez most nagyon menő :-)
[1] Bővebben: http://gaultmillau.hu/buvos-szakacs/ismetles-spargaszezon
[2] Bővebben: http://epa.oszk.hu/01600/01609/00043/pdf/MFME_EPA01609_2003_neprajzi4_113-132.pdf
[3] Lippai János: Posoni kert, 1664
[4] http://gaultmillau.hu/receptek/sparga-boritekban