Botos Kölönte

"To entertain these fair well-spoken days, I am determined to prove a villain"

Selma Lagerlöf: Jeruzsálem

2018. május 25. 13:12 - Hans Castorp

ajánló

jerusalem.jpg

Elkezdtem olvasni egy könyvet. Douglas Murray: Európa furcsa halála a címe. Nagyon érdekes könyv, de most nem erről fogok írni, hanem egy másikról.

Történ ugyanis, hogy a fent említett műben ezt találtam olvasni,

„…mindenki bevándorló és nem létezik svéd kultúra.”

 

Mondotta pedig egy bizonyos Ingrid Lomfors, egy svéd politikai elitasszony, az „Élő Történelem Fórum” (egy holokausztkutató szervezet) elnöke egy beszédében.

Ekkor ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy belemerüljek kicsit a svéd kultúrába és elindultam az IKEA-ba elkezdtem olvasni Selma Lagerlöf Jeruzsálem című könyvét.

Mert Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf nem csak a Nils Holgerssont írta ám! És irodalmi Nobel-díjat is kapott. Ő volt az első női irodalmi Nobel-díjas, ráadásul.

(Erős idegzetűeknek ajánlom kutatási témának Selma Lagerlöf  irodalmi Nobel-díj, 1909 és Elfriede Jelinek, irodalmi Nobel-díj, 2004, munkásságának összevetését feminista/gender/zöld/tetszőleges szempontok szerint. Vagy inkább nem :-))

 Tehát: a Jeruzsálem.

Generációkat ölel át; nagyon szép lélekrajzzal megírt, csodás könyv.

A lényeg: Gertrud és Ingmar szerelmesek egymásba. Az 1800-as évek végén járunk.

Amerikából érkezik egy hithirdető, aki a közösség számos tagját rábeszéli, hogy adják el mindenüket és menjenek Jeruzsálembe élni, hisz az Jézus szent földje.

Ingmar nővére is menni akar, eladja a családi birtokot, és csak úgy maradhat a család tulajdonában a gazdaság, ha Ingmar elveszi egy tehetős gazda lányát. Ingmar nehéz szívvel, de meghozza az áldozatot.

Így Gertrud is elmegy Jeruzsálembe.

És az írónő (aki volt ennél a kolóniánál, illetve leszármazottaiknál Jeruzsálemben) nagyon szépen, hitelesen ábrázolja az utat, a honvágyat, a megérkezést, a betegségeket…igazán, nagyon szívszorító. A kultúrsokk, az ellentét a svéd parasztok megszokta gyönyörű természet és az aszályokkal sújtott város között...

Nem írom le, mi lesz a vége, de aki nem fél a komoly könyvektől egy igazán felemelő élménnyel lesz gazdagabb, ha elolvassa.

Fogjatok bele, nem fogjátok megbánni!

 

Utóirat: 1996-ban film is készült a könyvből Bille August rendezésével... szerintem príma lett.

 

(Kép:http://litteratursiden.dk/anmeldelser/selma-lagerlof-jerusalem)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://botoskolonte.blog.hu/api/trackback/id/tr314001050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása