Botos Kölönte

a zord külső bölcsész szívet takar

„Csak a láncainkat veszíthetjük”

2018. június 08. 13:54 - Hans Castorp

ismeretlen marxista kerékpár

bicikli-lanc-624x468.jpg

Iskolából hazafelé biciklizve lesett a lánc kisfiam régi-új bicajáról. Régi, mert eleve használtan vettük és nagytesóé volt, és új, mert az övé most már. És VÁLTÓS.

Ezzel a váltóval szórakozott nyilván, mikor is leesett a lánca.

Mit is kell ilyenkor csinálni, hú, de régen volt…

Felrémlett, hogy kislánykoromban szándékosan próbáltam lerugdosni a láncot a jugó csempész import  mountain bike-omról, hogy a szomszéd kisfiú, aki mögöttem jön, megálljon segíteni (nem jött be a terv). Hozzáteszem, hogy úgy volt az csempészet, hogy anyukám megvette jugóban a bicajt, egy ismerős házaspárnál megőrzésre leadta,  hazajött értem, meg egy nagyobb, megbízható fiúért. Átmentünk autóval a jugoszláv határon, majd a nagyfiú és a kis Botos Kölönte ráültek a bicajra, és egy Hamilton konyakot brandyt lobogtatva (18 év fölött egyet lehetett hozni) hazabicikliztek.

jol-fogyott-a-jellegzetes-brandy-90-es-e-500x334.jpg

A konyakra azért volt szükség, hogy eltereljünk a figyelmet a bringáról. Nem világos, miért kellett ilyen rejtélyesnek lenni, de nekem tetszett. Sajnos a nagyfiú nem. A szomszéd fiúnak meg én nem (hisz nem állt meg segíteni vagy nem sikerült lerugdosnom a láncot, már annyira rég volt, hogy nem emlékszem).

Vissza a jelenbe.

 Így hát nekiugrottam, felfordítottam a kis kék gépet, és elkezdtem nyúlkálni a fogaskerekhez, meg a lánchoz, nagyjából vaktában. Szinte azonnal megállt egy úr segíteni (látásból ismerem,a templomban szoktam látni a feleségével), ám mire lekászálódott, én már meg is oldottam a dolgot.

Büszke voltam.

Másnap ugyanez, illetve majdnem ugyanez lejátszódott: nagyfiú nagybringával eltűnt a horizonton, kisfiú váltogat, lánc lees.

Anya fordít.

Ismeretlen fickó megáll segíteni. Sőt, a házból is kijön egy ismerős, ronggyal, kesztyűvel: időm sincs, hogy bizonyítsak, hogy csináltam már ilyet, hipp-hopp, kész is van.

 

Változnak az idők :-)

 

Képek:

https://sconto.hu/a-kerekpar-lancfelkapas-es-a-lancugras-problemaja/

https://www.naplo.hu/kepriport/2014/06/21/vaskereszt-es-jugoszlav-konyak.naplo

Szólj hozzá!

Mit tegyek?

2018. május 31. 11:27 - Hans Castorp

200 hasznos tanács háziasszonyoknak

most.jpg

Előszó

"A magyar háziasszony jó gazdasszony. Háztartását (példás rend jellemzi, takarékossága közismert. Ha nem így volna, úgy a mostani gazdasági viszonyok parancsolta szükség intené takarékosságra. A mai magyar háziaszszony keresi is a módokat, az eszközöket, miként tudja a lecsökkent jövedelem dacára háztartása rendjét a régi szinten tartani, igyekszik megtanulni, miként lehet bútorait, a ruhaneműeket és egyéb értékeit úgy kezelni, hogy azok az idő viszontagságainak jobban ellentálljanak, ne kelljen azokat időelőtt újakkal felcserélni.
E könyvecskében 200 tanácsot nyujtunk át a háziasszonyoknak, oly tanácsokat, melyek épen a fentebb hangoztatott célokat szolgálják. Aki elolvassa azokat, sok újat fog tanulni és aki alkalomadtán felhasználja azokat, sokat fog megtakarítani, mivel e tanácsok előiratainak felhasználásával számos oly munka végezhető el a legtökéletesebben otthon, melyekért kisebb-nagyobb összegek vándorolnak el a háztartásból és számos oly eljárás sajátítható el e könyvecskéből, melyek alapján használati tárgyaink élettartama meghosszabbítható.
Ügyeljünk arra, hogy az előiratokhoz beszerzendő anyagok, vegyszerek megfelelő minőségűek legyenek, miért is azokat minden körülmények között drogériában vásároljuk meg." (Drogista Közöny adta ki, kicsit hazabeszél, persze :-)

belso_lap.jpg

 

Valóban tartalmaz 200 tanácsot...lehet, erről majd írok még...de a HIRDETÉSEK, azoktól egészem meghatódtam.

Íme:

jegszekreny.jpg

JÉGSZEKRÉNY, emberek! Bele kellett tenni a jeget hátul/valahol, és tartotta a hideget, amíg tartotta. Ennek speciel szabadalmaztatott üvegből van a bélése.

 

 

hajlerkoto.jpg

HAJLEKÖTŐ. A Gáspár-féle a legjobb. A kismadarak is ezt dalolják. :-)

 

irr.jpg

 

"MIGNON" irrigátor.

Mindenkor és midenütt használatra kész! (? mindenhol?!)

Minden nőnek nélkülözhetetlen! (mire akar erzzel célozni? ez ledérség)

Ujdonság!

Tartóssága határtalan. (szupi :-))

Zsebben, retikülben hordható. (miért kellene magammal hordanom egy irrigátort zsebben, vagy akár retikülben...? ledérség alert, lsd fent)

De ami legjobban megfogott:

Szabadalom bej. az összes kulturallamokban.

Szólj hozzá!

Szúnyog

2018. május 29. 11:35 - Hans Castorp

sz010.jpg

KISFIÚ Anya, megcsípett egy szúnyog! Nagyon viszket! Miért van bekapcsolva a szúnyogrisztó ha bejön a szúnyog?

ANYA Rossz a kérdéelharapja én úgy tenném fel a kérdést, hogy miért jön ennyi szúnyog, ha be van kapcsolva a szúnyogriasztó...

KISFIÚ gondolkozik

ANYA Gondold csak el, mennyi szúnyog jönne be, ha nem lenne a VAPE bedugva a konnektorba!

KISFIÚ elgondolkodva De az jobb lenne.

ANYUKA értetlenkedve Micsoda?

KISFIÚ Ha több szúnyog jönne be.

ANYUKA ???

KISFIÚ Legalább MEGSZOKNÁM.

 

(Utóirat: 1, azaz egy db viszkető szúnyogcsípés gondos ellátásban részesült.)

Kép:http://www.termeszettar.hu/anyagok/szuny/szuny.htm

Szólj hozzá!

Selma Lagerlöf: Jeruzsálem

2018. május 25. 13:12 - Hans Castorp

ajánló

jerusalem.jpg

Elkezdtem olvasni egy könyvet. Douglas Murray: Európa furcsa halála a címe. Nagyon érdekes könyv, de most nem erről fogok írni, hanem egy másikról.

Történ ugyanis, hogy a fent említett műben ezt találtam olvasni,

„…mindenki bevándorló és nem létezik svéd kultúra.”

 

Mondotta pedig egy bizonyos Ingrid Lomfors, egy svéd politikai elitasszony, az „Élő Történelem Fórum” (egy holokausztkutató szervezet) elnöke egy beszédében.

Ekkor ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy belemerüljek kicsit a svéd kultúrába és elindultam az IKEA-ba elkezdtem olvasni Selma Lagerlöf Jeruzsálem című könyvét.

Mert Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf nem csak a Nils Holgerssont írta ám! És irodalmi Nobel-díjat is kapott. Ő volt az első női irodalmi Nobel-díjas, ráadásul.

(Erős idegzetűeknek ajánlom kutatási témának Selma Lagerlöf  irodalmi Nobel-díj, 1909 és Elfriede Jelinek, irodalmi Nobel-díj, 2004, munkásságának összevetését feminista/gender/zöld/tetszőleges szempontok szerint. Vagy inkább nem :-))

 Tehát: a Jeruzsálem.

Generációkat ölel át; nagyon szép lélekrajzzal megírt, csodás könyv.

A lényeg: Gertrud és Ingmar szerelmesek egymásba. Az 1800-as évek végén járunk.

Amerikából érkezik egy hithirdető, aki a közösség számos tagját rábeszéli, hogy adják el mindenüket és menjenek Jeruzsálembe élni, hisz az Jézus szent földje.

Ingmar nővére is menni akar, eladja a családi birtokot, és csak úgy maradhat a család tulajdonában a gazdaság, ha Ingmar elveszi egy tehetős gazda lányát. Ingmar nehéz szívvel, de meghozza az áldozatot.

Így Gertrud is elmegy Jeruzsálembe.

És az írónő (aki volt ennél a kolóniánál, illetve leszármazottaiknál Jeruzsálemben) nagyon szépen, hitelesen ábrázolja az utat, a honvágyat, a megérkezést, a betegségeket…igazán, nagyon szívszorító. A kultúrsokk, az ellentét a svéd parasztok megszokta gyönyörű természet és az aszályokkal sújtott város között...

Nem írom le, mi lesz a vége, de aki nem fél a komoly könyvektől egy igazán felemelő élménnyel lesz gazdagabb, ha elolvassa.

Fogjatok bele, nem fogjátok megbánni!

 

Utóirat: 1996-ban film is készült a könyvből Bille August rendezésével... szerintem príma lett.

 

(Kép:http://litteratursiden.dk/anmeldelser/selma-lagerlof-jerusalem)

 

Szólj hozzá!

Szeretlek Balaton

2018. május 23. 12:12 - Hans Castorp

amnesztia a halsimogató vendégeinek

balcsi2.jpg

Ki volt rakva ez a programajánlat, én meg elolvastam.

Igazán ne vegye senki a szívére, én csak tényleg nem értem ezt a dolgot.

A Szeretetfolyosó kitétel már érdekesnek tűnt, de azt hiszem, az a programpont késztetett továbbgondolásra, mely szerint:

13:55-14:00 Szilencium: a Balaton természeti csodáinak átélése

Parancsra? 5 percben?! Kicsit sokat vállal, úgy érzem…én több, mint 3 évtizede egyfolytában átélem, ha ott vagyok...

14:00-kor a Szeretlek Balaton kimondása egyszerre (ez akár jó is lehet).

A többi programot nem részletezem, vannak ott tanulságos mesék, sok jóga…a zárást idézném még, mely 16:00.kor következik be, és így szól a tombolahúzás és a zárszó között:

 

amnesztia a halsimogató vendégeinek

 

Halsimogató? Az mit tud? Minek neki amnesztia?! (na, erről majd később)

Nem tudom, azért nem mindig kellemes dolog halat simogatni, (Persze, delfint én is simogatnék szívesen, mert én is olvastam az Állati elméket, de a delfin meg nem hal.) És most itt nem a tüskés pikóra, vagy névrokonomra, a bájos botos kölöntére gondolok, de könyörgöm, a hal hideg. És sokszor nyálkás is. És főleg nincs a simogatáshoz hozzászokva. Úgy is írhatnám, nem szereti.

Álljon itt egy részlet egy nagyszerű karcolatból, ami pompásan megvilágítja ezt a dilemmát.

…”egészen melegen és önzetlenül, felolvadva ebben a védő, önzetlen, odaadó szeretetben, és a kis fehér nyúl után nyúlok, hogy megsimogassam. A kis nyúl azonban, ijedt kis dög, riadtan lelapul, és kifut a tenyerem alól, be a konyhaszekrény alá.” (Karinthy Frigyes: Szeretem az állatot)

 

 Tessék. A nyuszkó sem szereti a simogatást,  pedig az legalább egy emlős.

DE ha már belefogtunk: mire az amnesztia? És amikor ezt leírtam, rájöttem, megvilágosodtam...: nem a szervezőket oldozzák fel, mert korlátozták a halak szabadságát (bevallom, először erre gondoltam), hanem csak simán

visszaengedik a megsimogatott halakat a Tóba.

Viccet félretéve, a gyerekek biztosan élvezik :-)

Mindeközben a felnőttek betérhetnek egy lomi-lomi masszázsra (ezt kipróbálnám), vagy a Káli Fények Csontrakó tanoda terapeutájához (ezt nem tudom eldönteni, hogy hívogató, vagy ijesztő), lehet fogyasztani zsíros (vegán? bocs :-)) kenyeret, fair trade kávét, virágvizet, gluténmentes terméket (a glutén az új cukor :-D).

 

És a végén a részvevők összeszedik a szemetet maguk után, és ez jó :-)

Nekem valahogy…spirituálisan furi. De attól, hogy nekem furi, lehet jó :-)

 

amnesztia.jpg

 

Szólj hozzá!

I, mint Iniesta

2018. május 20. 11:10 - Hans Castorp

iniesta.jpg

 

Újabban az egyetemi könyvtárban van egy polc, amin gyerekeknek való könyvek vannak. Régen nem volt ilyen. A kapitalizmus kevés jó mellékhatásai közül ez az egyik: a profit fogyasztó mindenekfelett, és az olvasó  is fogysztó :-)

(Kérem a bölcsészeket, hogy ezt most NE az irodalomértelmezés-befogadás tengelyen értelmezzék, nem úgy értettem).

 Jó, csak egy polc, mégis jól jön, ha az ember könyvtárba megy és a gyerekeinek is akarna vinni valamit, ne menjen haza üres kézzel…úgyhogy lekaptam pár kötetet, foci, ez jó lesz, szeretjük a Barcelonát, aztán egy kis Boribon minig jól jön, Roald Dahl, kincsvadászat..ennyi elég is lesz.

Mutatom itthon a zsákmányt. Lelkesülten válogatnak.

ANYUKA Nézd csak kisfiam, focisat is hoztam.

NAGYFIÚ Ó, de jó enyhén csalódottan Iniesta?

ANYUKA jóval csalódottabban Nem szereted?

NAGYFIÚ udvariasan Deeee, végül is szeretem, csak tudod, anya, engem Iniesta valahogy nem INSPIRÁL.

ANYUKA elhallgat, mert nem tudja, mit mondjon erre, hogy Iniesta nem inspirál 

NAGYFIÚ biztatóan De az elátkozott gyermeknek nagyon örülök (a nyolcadik Harry Potter)! (megöleli anyukát) Köszönöm szépen! 
 
ANYUKA elolvad, de gondolatban hozzáteszi Úgy látszik, Harry INSPIRÁL :-)
Szólj hozzá!

Királynő borítékban

2018. május 04. 12:14 - Hans Castorp

Kiskoromban nem szerettem a spárgát.

Hiába mondták, hogy a Zöldségek Királynője, meg hogy nagyon drága, meg különleges, meg egészséges: nem érdekelt. Furcsa volt az illata, a levesben úgyis ráharaptam egy szálkásabb-fásabb részre és ami fő: úúúúútáltam tisztítani[1]. Joggal merül fel a kérdés, hogy ha olyan drága, hogy jutottunk hozzá a nyolcvanas években? Úgy, hogy a homokos talajon érzi jól magát. Ergo Homokhátság szorgalmas népe termesztette[2] a németek számára (NSZK). És mindig maradt valamennyi, ami nem volt exportképes…de SPÁRGA volt. Az emberek amúgy nemigen ették a faluban. Ahhoz képest, hogy macerás, kevéssé tápláló. És itt elérkeztünk két ellentmondáshoz máris:

1. Presztízsalapanyag, amit pont azok nem fogyasztanak, akik kemény munkával megtermelik,

2. és arisztokratikus, különleges növény, holott 95%-a víz, VAGYIS a maradék öt százalék hordozza a spárgaság tulajdonságait. (Gondoljatok bele, a medúzának is 95%-a víz, mégsem esszük.:-))

A spárga, mint alapanyag, akkor kezdett érdekelni, mikor saját háztartást kezdtem vezetni, és láttam, milyen megbecsült helye van a spárgának (külföldi) szakácskönyvekben. Meg amikor hazamentem a tavaszi zöldséglevesben mindig volt spárga, így összefonódott az illata a tavasszal, és az otthoni levessel. Ami tudvalevőleg az egyik legerősebb szimbóluma a családi tűzhelynek.

Szóval, megbarátkoztam vele…amúgy tudtátok, hogy az egyik régi neve NYÚLÁRNYÉK[3]? Szerintem gyönyörű.

Tegnap kipróbáltam egy tök jó receptet[4].  Neve:

 

SPÁRGA BORÍTÉKBAN

Elkészítés

5 megtisztított spárgasíp

vaj

csipet só

csipet cukor

sütőpapír

 boritek0.jpg

A sütőpapírra ráfektetem a spárgát, megkenem vajjal, megszórom cukorral és sóval, összehajtom a papírt, összecsíptetem (hústűvel, vagy gemkapoccsal).

boritek_1.jpg

 

180 fokos sütőbe teszem 10 percre (ha főszereplő kissé öregecskedőbb, kelleni fog 15 perc is).

boritek2.jpg

 

Az asztalnál bontom fel. Mellé speciel én máltai mártást (hollandi mártás naranccsal) kínáltam VOLNA, ám első próbálkozásra nem lett meggyőző az eredmény, így kicsikét fajsúlyosabbá tettem tárkonnyal. Meg zsályával, szerintem az passzol a spárgához. Továbbá: azért egy-két fasírt elkél azért mellé, mert annyira egészséges, hogy nem laktató. :-)

Amúgy, ha bekapcsolod a sütőt, készíts rögtön 2 borítékot :-)

spargusz.jpg

A lila virág (zsálya) elhagyható, csak azért szórtam rá, mert ez most nagyon menő :-)

 

[1] Bővebben: http://gaultmillau.hu/buvos-szakacs/ismetles-spargaszezon

[2] Bővebben: http://epa.oszk.hu/01600/01609/00043/pdf/MFME_EPA01609_2003_neprajzi4_113-132.pdf

[3] Lippai János: Posoni kert, 1664

[4] http://gaultmillau.hu/receptek/sparga-boritekban

Szólj hozzá!

Különbségkereső:

2018. május 02. 12:32 - Hans Castorp

találja meg a két vidra közti 4-5 különbséget!

vidra_szem.jpg

 

ANYA örömmel Kisfiam, megvan a vidrád!

KISFIÚ beszalad, majd csalódottan De ez nem is az én vidrám! Ez a tesómé! Nem is hasonlít!

ANYA megzavarodva Pont ugyanolyanok! próbálkozik Teljesen egyformák! Hogy tudod megkülönböztetni őket?

KISFIÚ nem érti, anyuka mit nem ért Nagyon egyszerű. Először is: az enyémnek nagyobb a füle.

ANYUKA hitetlenkedik

KISFIÚ Másodszor: domborúbb az orra.

ANYUKA csodálkozik, ez még neki nem tűnt fel

KISFIÚ Aztán a mellénél az a fehér szőr szélesebb ÉS a farkán a szőr máshogy áll.

KISFIÚ diadalmasan magyaráz, mintha anyuka kissé nehéz felfogású lenne De ezekkel nem kell külön-külön foglalkozni, mert EGYSZERŰEN LÁTSZIK, hogy az enyém!

 

Következtetés: nem lehet véletlen, hogy a különbségkereső típusú játékokat nem felnőtteknek találták ki :-)

 

vidra_prof.jpg

Szólj hozzá!

Tavasz, mámor, vetemény :-)

2018. április 25. 13:28 - Hans Castorp

egy szenvedelmes kertésznő gondolatai

vetemeny.jpg

Ami azt illeti, engem teljesen elvarázsol, mikor a boltok elkezdik árulni a vetőmagokat. A legjobb persze egy jó gazdabolt :-), de ilyenkor a hiperekben is kaphatók a jobbnál jobb magok. Emberek, gondoljatok bele, 69 forintért adnak (megközelítőleg) 200 bazsalikommagot! Ez csodálatos, szinte TÚL JÓ :-) csak meg kell venni, el kell szórni jó helyre, öntözni, nem elfelejteni, hogy fényre csírázik (már ebben is milyen különleges), és várni, csodálni a kis növénykéket. Lássuk csak, óriáslevelű bazsalikom, ezt mindenképp, törpebazsalikom, hú, ez cserépbe szuper lesz, lilalevelű, ezt királyul mutat a salátában. Ja hogy van olyan zacskó, amiben mindháromból van egy kicsi, jó jöhet ez is. Amíg ki nem kel, addig az áttelelt petrezselyemzöldje megteszi. (Hívhatnánk magyar bazsalikomnak is, haha).

Fűszernövényeket listázzuk csak gondolatban: zsálya, tárkony, menta, oregano, lestyán: van.

Mi nincs: Majoranna, ez kell mindenképp, nehezen csírázik, de nem baj, 69 forintot megér, ha nem kel ki, irány a palántaáruda.

Csombor, jaj, de jó hogy lehet kapni, tavaly alig találtam, vegyünk kettőt. Nem, hármat, adok majd annak, akinek nem jutott. Kakukkfű, hát, nem fog kikelni. Azt most nem veszek (vállveregetés, hogy milyen tudatosan vásárolok).

Akkor, haszonnövények:

Saláta. Római saláta. Van otthon egy zacskónyi mag, de a biztonság kedvéért kéne vinni. Rukkola (borsmustár), mintha az is lenne, de mi van, ha nincs?! Nyár ruki nélkül? Borzasztó elgondolni is.

Hagyma. (hova?) Biztos találunk neki egy háborítatlan zugot. Biztos.

Borsó. Friss zöldborsó, cukorborsó, annál nincs jobb. Már a nevük is milyen helyes: Kenvelo Kelvedon csodája, Rajnai törpe, vagy egyszerűen Zsuzsi, nem ezt a doboz nem hagyhatom itt. Jó, ez nem 69 forint, de milyen finom lesz a saját (ha lesz, haha)…

A retekről lekéstünk, alighanem.

Cékla! Ó! Okvetlen! Csak el ne felejtsem zsengén kiszedni. Répát muszáj, mert a kicsi azt rendelt a saját (0,7x0,7m-es) kertecskéjébe. Az uborkáról sem tudtam lebeszélni, mondjuk, fogalmam sincs, hova teszem, miután annak eleve kell 0,3x1 m, na majd bűvölünk valamit…cukkini, nem, cukknimag nélkül nem mehetek haza. A cukkinivirág és a zsenge cukkini verhetetlen. (hova, hova teszed?!).

Paradicsom…igen. Bajos. Tavaly kaptam szívességből jó magokat, és rendeltem is a neten, buzgón palántáztam…de a poloskák kivégezték az ültetvényemet (a kézzel söpörgetés és a fokhagymával permetezés ellenére). Azt hiszem, idén inkább megveszem boltban a paradicsomot. De jövőre! Ki tudja?

És még a virágok. Estike. Must have. Vasvirág. Dettó. Körömvirág. Pláne. Fátyolka. Ilyenem még nem volt. De 69 forint! Olyan szép lehet…

 

(És így jön össze a sok 69 forintból egy kissé izmosabb összeg. A reményt meg kell fizetni, hiába…és a boltban a mohósági téboly gátolja a tisztánlátást: miszerint ehhez a sok maghoz kissé (min.. 100x) nagyobb földterület kellene, mint ami a rendelkezésemre áll. nem beszélve arról, hogy rendben is kell tartani… páran majd cserépben laknak majd legfeljebb, úgy felszabadul egy kis földterület …de ezt majd másnap…most örüljünk, hogy pár forintért ennyi magot lehet szerezni…)

Szólj hozzá!

Józanító szemölcsös

2018. április 24. 12:29 - Hans Castorp

avagy a nyelvújítás vadhajtásai az ásványtanban

 amethyst3_preview.jpg

Józanító szemölcsös (ametiszt); kép:asvanytan.nyf.hu

Megint egy kincsre bukkantam: az Egyetemi Könyvtár kiteszi polcra elárvult-elaggott könyveit és 100-200 forintért bárki hazaviheti őket (igen, őket, mert a könyv nem AZ, hanem Ő és kész. Nekem. )

Mikor megláttam ezt az 1950-es kiadású Ásványtant, éreztem, hogy pár társával együtt ő hazajön ma velem. 

asvanytan_borito.jpg

Az ellenállhatatlan külső. Engem speciel levett a lábamról :-)

Olvassátok ezeket a neveket, én mást nem is írok. 

 agg bársonyos = porfír

alábbvaló szivárvány = nemesopál

aranypárhagyma = krizopráz

baltaded=axinit

bájvas=magnetit

betyár fövenykő=avanturin

csepegős szemölcsös=cseppkő alakú kvarc

csigácska omladék=kagylómárvány

dancstalan=amiant

égszínkékded v. búzavirágszínded=akvamarin

faggyús nyelkövecs=skapolit

fekete áltató érctelenített fog=szfalerit

fényes érctelenített zavar=bizmutit

fogüvegcse=goslarit

földes köz kitetsző=jáspis

fűrészfogdad csempes=prizmás apatit

ganajos kísértet=szemcsés kobalt

húsmoslékded=karneol

kanafos sugáros=azbeszt

józanító szemölcsös=ametiszt

kénes kísértet=kobaltin

termék felröpült=szublimát

tárgykettőztető átlátszó jégecet=izlandi pát

asvanyok.jpg

Aki nem hinné, itt van, íme!

 

Egyszerűen csodálatos!

 

Szólj hozzá!