Botos Kölönte

"To entertain these fair well-spoken days, I am determined to prove a villain"

Hoffmann Dezső, a Beatles (és még sokan mások) fotósa

2018. november 02. 19:56 - Hans Castorp

Selmecbányáról a világhírig (hadd legyek már kicsit hatásvadász én is:-))

Selmecbányán született.

Ha elindulunk a Szentháromság tér felől felfelé a hegynek, a sarkon egy omladozó házat láthatunk: no, itt született. Akkor még senki sem sejtette, hogy a Beatles és más hírességek fotósa lesz a kis Dezső...(hú, bocs).

hoffman4.jpg

Egész pontosan ebben a házban.

hoffman3.jpg

Zsolnán, Pöstyénben, majd Prágában tanult. Ott ismerkedett meg a filmezéssel. A spanyol polgárháborúban a magyar Rákosi-zászlóaljban harcolt, később a sajtóegységhez került. megismerkedett Robert Capaval és Ernest Hemnigwayjel: elválaszthatatlan barátok lettek. Hoffmann Dezső állítólag akkor kezdett fényképezni, amikor a filmfelvevője elromlott.

A polgárháború után a dél-francia Saint Cyprien-be internálták, Londonba szökött, majd tudósítóként megjárta az észak-afrikai, indiai, burmai hadszíntereket.

A normandiai partraszálláskor megsebesült, így nem harcolt tovább.

A háború után megalapította saját filmtársaságát, ő  készítette az első dokumentumfilmet Jugszláviáról (Tito kérésére). Ám hamarosan végérvényesen fényképész lesz, olyan hírességeket fotóz, mit Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, Frank Sinatra, Louis Armstrong, Marilyn Monroe. Újszerűsége abban állt, hogy mellőzte az állványt, a vakut és szívesen dolgozott külső helyszíneken,

„Nézze, engem mint abszolút amatőrt nem kötöttek a szakma babonái. Egyszerűen azt kérdeztem magamtól: ha filmet lehet csinálni vaku nélkül, miért ne lehetne fotót is? A képek szebbek, tónusosabbak lettek, mélységük, hátterük volt.” (Szántó Péter interjúja Hoffmann Dezsővel)

 

beatles_3.jpg

1963. március 24. Liverpool Empire. A kép előterében a fényképező fiú Mike McCartney, Paul tesója (forrás: pinterest, készítette: Hoffman Dezső)

 

hoffman2.jpg

Az emléktábla ideiglenesen az ablak mögé került, gyaníthatóan a felújítás miatt

 

 A csehszlovákok és a szlovákok is magukénak vallják, vallanák, de ő határozottan magyarnak tartotta magát, és ezzel is szeretném befejezni :

– Mr. Hoffmann! We are Hungarian reporters and we would like to make an interview with you!

Az öregúr ránk nézett, majd elmosolyodott: – Nagyon örvendek, de ha óhajtják, beszélhetünk magyarul. A Dezo Hoffmann név ugyanis a felvidéki Hoffmann Dezsőt takarja.”

– Szántó Péter interjúja Hoffmann Dezsővel

 

 

Bővebben lásd: https://hu.wikipedia.org/wiki/Hoffmann_Dezs%C5%91 és az ott megadott források :-D

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://botoskolonte.blog.hu/api/trackback/id/tr9714340491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása