Botos Kölönte

"To entertain these fair well-spoken days, I am determined to prove a villain"

Adventi naplóm

2023. december 07. 07:27 - Hans Castorp

december 7.

aranykereszt.jpg

Rorate coeli desuper

et nubes pluant justum

 

Rohannak a napok. Pedig el kéne csöndesülni. Gondolkozni.  Akkor rájönnék, hogy nem a napok rohannak, hanem én. És hálát adni, hogy vannak napjaim.

 

Biztosan ismeritek a kafarnaumi százados történetét, aki Jézus segítségét kéri, mert nagyon beteg a szolgája. „Uram – szólította meg –, szolgám bénán fekszik otthon, és rettenetesen kínlódik.” . Erre Jézus azt felei: „Megyek, meggyógyítom”. A százados pedig azt feleli, üzeni (a két evangélista[1] ezt kétféleképpen örökíti meg: Máténál személyesen megy elébe, Lukácsnál küldöttség, de ez a legszebb a szinoptikusokban: mindkét változatot megőrizte az evangélium és a lényeg érintetlen.): „Uram, nem vagyok méltó, hogy betérj házamba. Csak szólj egy szót, és szolgám meggyógyul!”. Ezeket a szavakat a szentmise liturgiája is őrzi.[2]

Régebben úgy gondoltam, hogy a százados képmutató (dehogy): nem akarja, hogy a zsidó „próféta”, ha mégoly híres is, átlépje a háza küszöbét, mert…zsidó. Ugyanis a „legállandóbb érzés, mellyel a rómaiak a zsidókkal szemben viseltettek a gyarmattartó tökéletes megvetése volt, a lenézés, a közömbösség és a már-már szándékos értetlenség keveréke…”. [3]

Holott inkább Jézus az, aki (megint) felülemelkedik az  előírásokon, ha egy szenvedő megsegítéséről van szó. Meghallgatott egy POGÁNYT, egy HITETLENT, akit „a farizeusok az állatoknál is rosszabbaknak és még a szánalomra is méltatlannak jelentettek ki.[4] De Ő indult, hogy meggyógyítsa.

Nem, századosunk nem volt képmutató. Felismerte, hogy egy zsidó számára a a pogány háza a tisztátalanság maga. Nem akarta kellemetlen helyzetbe hozni Jézust. De a szolgájáért is emésztette az aggodalom. És a tapintat, alázat és logika e szavakat mondatja vele:

„„Uram, ne fáradj! Nem vagyok rá méltó, hogy betérj házamba. Magamat sem tartottam elég érdemesnek, hogy elmenjek érted. Csak szólj egy szót, és meggyógyul a szolgám. Bár magam is alárendelt ember vagyok, szolgálnak alattam katonák, s ha azt mondom az egyiknek: Indulj! – akkor elindul; ha a másiknak mondom: Gyere ide! – akkor odajön; vagy ha a szolgámnak: Tedd meg! – akkor megteszi.”

Jézus elcsodálkozott a százados hitén (és szerintem a bölcsességén), és azt mondta neki: „Menj, legyen úgy, ahogy hitted!” A szolga még abban az órában meggyógyult."

 

Jézus túllépett a farizeusok véleményén.

A százados túllépett a gyarmatosítók gőgjén.

Odaléptek a szenvedőhöz (akinek még hinnie sem kellett benne, elég volt gazdájának hite is!)

 

Aki meggyógyult.

 

#roratehelyett

 

[1] Lk7, 1-10. , Mt 8, 5-13.

[2] „Domine, non sum dignus…

[3] Henri Daniel-Rops: Jézus és kora

[4] uo.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://botoskolonte.blog.hu/api/trackback/id/tr3418275525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása