Botos Kölönte

"To entertain these fair well-spoken days, I am determined to prove a villain"

megkapóan bájos a cigarettázó nő

2018. július 13. 12:22 - Hans Castorp

Nikotex-reklám a múltból

nikotex_dohanyaru_44.JPG

 

Az alábbi gyöngyszem (még számossal egyetemben) a  Látványtár friss kiállításán tekinthető meg (Dohányzás kultúrtörténete, vagy valami ilyesmi), cím:

Kiállítóház
Tapolca-Diszel, Derkovits u. 7.
a Templom térnél
Tel.: 87/414-120
30/536-5456

 

A Nikotex családot 1930-ban kezdték gyártani, korántsem volt nikotinmentes, de hatalmas kampányt kerítettek köré. Érdekesség, hogy ha jól értelmeztem, ekkor még nem volt füstszűrő, hanem a dohánylevelek nikotintartalmát próbálták csökkenteni.  Bővebben: http://szipka.blog.hu/2011/02/16/a_fustszuro_megjelenese

 

A helyesírást meghagytam, plakátszerkesztő nem használt nagy kezdőbetűket (formabontás csírái:-)). A zárójelek, kiemelések tőlem vannak, mert egyszerűen muszáj volt.

 

a ma nőjéhez szóluk

megkapóan bájos a cigarettázó nő. A halványkék, könnyű füstkarikák már egészen odatartoznak a ma nőjének öntudatos, az élettel megküzdeni akaró és tudó és mégis kecses (óóó, köszönjük) lényéhez. hol van már az az idő, amikor a vékony, finom cigaretta tiltott holmi volt, amit rejtegetni kellett. fájdalom, ma a nő élete is megváltozott (meg bizony). már nem elkényeztetett, agyondédelgetett és agyonvédett nebántsvirágja az otthonnak (sajnos), hanem harcos, munkás, energikus kombattánsa( KOMBATTÁNSA, mi?)  kornak, amelynek többnyire kisportolt testű, egészséges lelkű gyermeke is (többnyire). illik ajkai közé a vékony cigaretta. máról írunk, a rohanó időről (kábé 1935-öt írunk), amely ezer gonddal, bajjal van telítve. és nincs mentség, nincs védelem a nő számára sem. pedig a női idegek is nagyon könnyen felborzolódnak (fel) és a női szívet sem védi páncél (hajjaj, de nem ám). a gyönge női szívet ma oly sűrűn sebzi meg az élet (most akkor kombattáns nebántsvirág, vagy elvesztettem valahol a fonalat?). vigyázni kell tehát mind a kettőre, a női szívre és a női idegekre (szerintem is). vigyázni kell a dohányzásnál is (egyetértek). dohányozzon a nő (nem értek egyet), de gondoljon egészségére, óvja szívét, idegrendszerét a dohányzás ártalmaitól (igen) . a világért se mondjuk, hogy mondjon le a lényét, egész egyéniségét bájosabbá tevő dohányzásról (szerintem de), de szívja kedvenc cigarettáját nikotinmentesítetten. jók a nikotex cigaretták. kellemes az ízük, finom az illatuk, könnyűek, kedvesek (...."és nők a nők, szelídek, kedvesek"*).  aki megpróbálja, örökre híve marad. örökre…nagy szó, igen nagy szó a nőknél (MIVAN?!!!), de a nikotexnél nem túlzás.

 

*József Attila: Thomas Mann üdvözlése (1937 nyara)

 37023996_10155778147848435_103882614506520576_n.jpg

Athenaeum, Felelős kiadó: Hübner Zoltán

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://botoskolonte.blog.hu/api/trackback/id/tr5414110945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása