Botos Kölönte

"To entertain these fair well-spoken days, I am determined to prove a villain"

Jens Lapidus: Eltörölve

2017. november 14. 11:21 - Hans Castorp

 

Emlékszik még valaki Jens Lapidusra? 

A fickóra, aki az Instant dohányt írta...tudjátok, amiben a latínó drogdíler, a jugó maffiózó és svéd egyetemista kalandjait írta le. A maga nemében teljesen újszerű volt, kilógott már az skandináv-vonalból. Ha mindenáron hasonlítani akarnám, akkor már a Roslund&Hellström-féle Három másodperchez.Nagy örömmel vettem kézbe hát az újabb kötetet...és nem is nagyon tudtam letenni.

Izgalmas dramaturgia, jól megírt sztori.

A tárgyalótermi jelenetek és az ügyvédek munkájának érzékletes leírása érthető: Lapidus maga is ügyvéd.

Jugó bűnöző itt is van, de szimpatikus és jó útra is tér, magányos farkasként küzd (vélt?) igazáért. A jugó (szerb) és szír bűnözők borzasztó családcentrikusak (kirobban egy bandaháború, mert az egyik unokatestvér szidja a másik anyját...és) egyébként is, a rokoni kötelék mindenekfelett.

Továbbá betyárbecsület; valamint gyermeket és nőket nem bántuk.

Komolyan, egész rokonszenves társaság:-).

 

Cselekményrészletek, vigyázat! :-)

Ezzel szemben áll a rejtélyes pénzmosó, aki pedofil tartalmakat rejteget a merevlemezén. A svéd családi kapcsolatok kiüresedtek, az ügyvédnő-főhős apukája alkoholista, bár már nemigen iszik. Amikor meglátogatják a gyermeküket Stockholmban, a lány alig tud velük mit kezdeni.

Lesújtó képet kapunk a svéd aranyifjúságról is, akik közös témája a luxus-napszemüvegek, bioételek és jóga körül forognak; a tisztalelkű ügyvédnő nem is igen találja a helyét köztük.

Jól fizető, ám stresszes munkahelyét feladja, hogy védőügyvéd lehessen, mert "embereket akar védeni, nem cégeknek pénzt keresni". Belevaló csaj, na. 

Cselekményrészlet vége

 

Egy-két logikai bakugrástól eltekintve igen élvezetes könyv, szívből ajánlom.

 

Jens Lapidus: Eltörölve

fordította: Erdődy Andrea

Magyar megjelenés: Animus, 2016

Eredeti megjelenés: Sthlm delete, 2015, Wahlström&Widstrand

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://botoskolonte.blog.hu/api/trackback/id/tr813271595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása