Botos Kölönte

"To entertain these fair well-spoken days, I am determined to prove a villain"

Bartók Béla

2019. július 14. 23:43 - Hans Castorp

és a gépzene

ft021.jpg
Bartók Béla 1937. január 13-án tartott egy előadást a Zeneakadémián "gépzene" címmel, melyben a következő megállapítás hangzott el:  (a képen látható életkoránál nyilván idősebb volt már...csak olyan jó ez a fotó)
„Végeredményben a gramofon felvétel úgy viszonylik az eredeti zenéhez, mint
a konzervgyümölcs az élő gyümölcshöz; az egyikben nincs vitamin, a másikban van."

"Kottaírásunk tudvalevően többé-kevésbé fogyatékosan veti papírra a zeneszerző elképzelését, ezért csakugyan nagy a jelentősége annak, hogy vannak gépek, amelyekkel majdnem egészen pontosan meg lehet rögzíteni a zeneszerző minden szándékát és elképzelését. Azonban: maga a zeneszerző, mikor művésznek előadójaként szerepel, sem adja elő minden esetben hajszálnyira egyformán a sajátmaga művét sem. Miért? Azért, mert él; azért mert az élőlény természetéhez tartozik az örök változékonyság. 
(Bartók: A gépzene, 1937) 

Az előadás végén egy fiatal, bajuszos férfi elkérte az előadás szövegét a Szép Szó számára.

 

József Attilának hívták.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://botoskolonte.blog.hu/api/trackback/id/tr3914822746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása