Botos Kölönte

"To entertain these fair well-spoken days, I am determined to prove a villain"

Adriai élmények, első rész

2019. augusztus 29. 16:45 - Hans Castorp

írta: Pelje Sarolta (dehogy:-))

Alább néhány apró, ám lényegtelen megfigyelést osztanék meg Veletek adriai, közelebbről peljesaci (az Adriába mélyen benyúló félsziget; Horvátország). Magyar helyesírással írom a helyneveket, remélem, nem gond.

 

Kereszténység

Első, ami szemet szúrt: szemlátomást nem szégyellik, hogy vallásosak (katolikusok). Nem a "maguk módján" :-), hanem úgy egyházilag. Először is, majd. minden autó visszapillantóján rózsafüzér lóg. Ez nekünk kicsit furcsa lehet, de nekik természetes. Továbbá a rózsafüzért nyakba akasztva is viselik, nemcsak az öreg nénik, hanem fiatal férfiak is. Vasárnap, ünnepnap tele a templom, be sem férnek.

Az egyik alagútban a pihenő-SOS-részen pedig apró szentélyt is láttunk, a falba beépítve.

Egyébként is, kicsi kápolnák, szobrocskák nagy sűrűséggel fordulnak elő és szépen rendben is vannak tartva.

nakovana_templom.jpg

 Pompás kis templom, félköríves záródású szentéllyel; a falu sajnos kihalt mellőle (erről külön poszt lesz)

Parkolás

Kritikus. Szabad lapos területek híján vércseként óvja mindenki az apartmanjához tartozó másfél helyet (nyilván én is így  tennék, ha enyém volna): tengerparton, a meredek hegyoldalakon igen beárnyékolja a pihenést, hogy azon kell pörögnöd, hogy leverik-e a visszapillantódat és/vagy el tudsz-e indulni egyeben a lejtőn fölfelé anélkül, hogy elkaparnál az apró köveken…bent a városban pedig keményen fizetős a kültelki parkoló is.

Ez van.

Nem lehet a Peljesacon is olyan sok szép parkolóhely, mint az alföldi rónaságon. Valamit valamiért.

 

Csodás mediterrán növényzet+tücskok VAGY kabócák

Én nagyon szeretem ezeket a fenyőfákat, píneákat, leandereket…mindenhol füge..a Peljesacon szőlő is. A termőföld megbecsült kincs, éppen ezért mindenhol, ahol pont van kicsi belőle, bájos, apró, ápolt kerteket lehet találni. Valósággal elszégyellem magam, hogy kicsinylettem saját veteményesemet: itt 2 négyzetméteren több minden terem, mint nálam húszon.

kiskert.jpg

 

Kedvesség

Nekünk szerencsénk volt a vendéglátóinkkal (megint): természetes kedvességgel bántak velünk, a PEKA nevű edényben készítettek nekünk vacsorát, elláttak saját borral… annak ellenére, hogy SEMMILYEN idegen nyelvet nem beszéltek, a google-fordítóval kissé akadozva ugyan, de pompásan elbeszélgettünk. Nem is tudtam, hogy van hangfelismerő funkciója is :-).

Ugyanakkor az utca embere nem feltétlenül kedves. Esetenként mogorva. Valahogy úgy értelmeztük, hogy saját vendégeivel kedvesek a dalmátok-horvátok, de a többi turistára kicsit azért neheztelnek. Elsősorban valószínűleg azért, mert elárasztják az országukat, VISZONT belőlük élnek. Hát, ez valóban frusztráló.

jerko_peka.jpg

Készül a vacsoránk: a hamu alatt gömbölyödik a peka, benne az vacsora...négy óra elkészíteni, alsó hangon...na ez az igazi slow-food :-)

Szemét

Meglepő volt, de elég sok a szemét. De nem csak a sörösdobozok, csikkek, hanem a szisztematikus „ledobom-a-zsákot-rossz-tévét-az-erő-szélin-oszt-jóvan”. Feltételezem, hogy a roncsokat még nehezebb és drágább összegyűjteni, ezért nem is bajlódnak vele, ezért elég sok régi autót látni, csak úgy, sorsára hagyva. 

renault_4.jpg

 A Renault 4-et 1962 és 1984 között Jugoszláviában gyártották, van belőle bőven

fiatka.jpg

A VW Golfokat meg Szarajevóban gyártották, de azok még futnak, nincsenek nyugdíjazva

 

A régi háztartási gépeket is nehéz újrahasznosítani, ami feltűnt, hogy a HŰTŐRÁCSOKNAK számos új élete van: kerítésfoltozás, virágállvány etc.

hutoracs.jpg

Egy hűtőrács új élete

 

Táj

A táj gyönyörű.

taj.jpg

 Látkép a Sveti Ilija oldaláról, a túloldalt Korcsula szigete és városa

kuna_latkep.jpg

 A félsziget belseje: szőlőtáblák, háttérben a ferences templom tornya; avagy nem csak a tenger szép ám

 

Partizánok

Hatalmas kultusza van a a partizánoknak. Tito marsall a hetvenes években elrendelte számos, (még a szürrealitást is számításba véve) vitatható művészi értékű (=állati ronda) partizán-emlékmű állítását, ezek neve SPOMENIK (nefelejcs, kb.). Minden faluban van kisebb-nagyobb.

kuna_pad.jpg

A pad háttal áll az emlékműnek (Kuna Peljeska)

 

Tény, hogy a II. világháborúban az olaszok, németek (ill. a horvát usztasák) támadták ezeket a falvakat, elhurcolták a lakosságot és sokan az ellenállóhoz csatlakoztak (őket persze az események után automatikusan kommunistának címkézték, bár számottevő proletariátus nem volt errefelé fellelhető, de ez valószínűleg csak nekem érdekes).

kuna_emlekmu_tabla.jpg

Kuna falucska határában másik emlékmű, ez már igényes domborművel, ötágú csillaggal; a fehér tábla a ferences kolostor irányát jelzi. 

 

A lakosság egyébként szemlátomást büszke ellenálló lelkületére (joggal, teszem hozzá). A hálószobánkban ezt találtuk a szekrény és TV között:

granat.jpg

Érti valaki, mi van ráírva?

 vino_spaleta_golyo.jpg

Igen, azok golyónyomok a falon

 

Nejlonzacskók, dohányzás

Ide még alighanem nem fújt be a környezettudatosság megváltó szele: LEHET dohányozni az éttermek kerthelyiségeiben (talán néhol bent is?) és kérés nélkül adják a nejlonzacskót.

konzum_1.jpg

Szabad préda

 

Az üvegvisszaváltás viszont jobban virágzik, min t nálunk , a szisztémát ott-tartózkodásunk ideje alatt nem sikerült megfejtenem: de láttam olyan kiírást, hogy a polgárok csak hagyják ott a boltajtó előtt, és intézkedve lesz (ott is hagyták).

karlovacko.jpg

 Becsületrekesz?

Éttermek

Nagyon drágák.

Mi afféle KONOBÁT nem is próbáltunk, maradtunk a mezei pizzánál (egyszer): Korcsulára átkirándulva egy pizza, egy tészta 4 pohár sör és 2 üdítő (igaz, pazar kilátással) kb. 14 ezer forintba került. És mellettünk Michelin-csillagos étterem volt, szóval örültünk, hogy ennyivel megúsztuk, mert azért az kicsit húzósabb lett volna. A borokról majd egy külön posztban. Éttermekben megfizethetetlen a ház bora is, pedig bortermő vidékeken jártunk.

Általában elmondható, hogy a pincérek nem a javadra tévednek és elnézést nem fognak kérni.

filippi.jpg

 Filippi (Korcsula)

ld_terrace.jpg

LD Terrace (Korcula)

angus_beef.png

Az Angus Beef  (és a marinált tonhal) a tengeren érkezik az éttermek lábához (what a paparazza)

 

Belépő, belépő mindenütt

ston_fal_tabla.jpg Ez persze magyarul is ki van írva. Négyfős családnak tízezer forint (-ba került volna:-)), hogy felmehessen a stoni várfalra

 

+1

Van, ami egyszerűen szláv szokás, mert a lengyelektől a cseheken át a szlovákokig, és lejjebb szerbeknél, horvátoknál megtalálható, nálunk meg nem: a legkisebb boltban is  az eladó formaruhában van, menőbb helyeken bóbitával (ezek alapján a románok is szlávok, bocs:-D)

Kapható töltőtoll, tinta a falvakban is. Imádom.

toltotoll-hegy.jpg

Töltőtoll-hegy, nálunk a Printkerben sincs, nemhogy egy falusi ABC-ben

Utolsó megjegyzés (egyelőre:-))

a karácsonyi dekorációt nem szedik le…minek arra a kis időre.:-D

karacsonyi_fenyek.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://botoskolonte.blog.hu/api/trackback/id/tr3815030444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása