Botos Kölönte

"To entertain these fair well-spoken days, I am determined to prove a villain"

Egy emléktábla, és ami mögötte van

2020. április 23. 21:12 - Hans Castorp

"Non Solvens"

Hajdanában, mikor még lehetett kirándulni (március elején, de egy örökkévalóságnak tűnik), Egerben sétáltunk, és egy elég feltűnésmentes táblát vettünk észre. 

Hibay Károly (1890-1924)

a szegények orvosa

 

 

 

a Dobó tér sarkán béreltek házat, szemközt az édesapa patikájával (Kígyó)

 

Nahát, szégyelltem el magam, én még soha nem hallottam erről a Kollégáról...annyi bizonyos, hogy nagyon fiatalon halt meg.

Azt hittem, Batthyány-Strattmann herceg a Szegények Orvosa...

Nna, érjünk csak haza, majd jól megolvasom (internet, szeretlek...!).

 

Ó, de milyen jól tettem!

 

A Hubay család a 13. században kapott nemességet, és HUBÓ faluból származnak (Besztercebányai kerület, Rimaszombati járás, mond ez valakinek valamit? Nekem igen :-))

Hubó – Wikipédia

Hubó (wikipédia)

 

A Hubay család egyik ága a századok alatt áttért a protestáns hitre, ezért a család katolikus ága Hibayra változtatta a nevét, hogy...ne lehessen őket összetéveszteni a protestáns rokonokkal.

Hubay-Szuhay kastély,  Hubó

http://kastely.ementor.hu/szlovakia/k_besztercebanya/hubo/kuria/kuria.htm

 

Évszázadok teltek, generációk éltek-haltak.

Hibay Károly édesapja, György Egerben született (1862) és Kolozsvárt szerzett gyógyszerészi diplomát, majd gyógyszerész-doktori oklevelet. Később Szegeden találjuk, a Szent Háromsághoz címzett reáljogú patika tulajdonosaként (A Széchenyi téren...gyanús, hogy a mostani Kígyó elődje volt, de ezt egyelőre nem tudom alátámasztani). Feleségül vette Aigner Irént, az említett patika tulajdonosának lányát. A fiatal pár a Széchényi tér 6. szám alatt lakott (Az épületben többek között ma a Delirium Pub kap helyet, a Classic Café mellett balra). 

Az Egri Víz eredeti receptúrája | Magyar Kurír - katolikus hírportál

Hibay György és Szegő László nevéhez fűződik az Egri Víz..."fölfuttatása is" *

 

A Hibay Károly itt (tehát Szegeden) látta meg a napvilágot (a házaspárnak hat gyermeke született, ketten nem érték meg a fölnőttkort)

A család visszaköltözik Egerbe; Károly (akárcsak édesapja) az egri cisztereknél érettségizik. Budapesten szerez orvosi diplomát 1913-ban. A II. számú Szülészeti Klinikán kezdi meg gyakorlatát,majd egyéves önkéntes szolgálat következett a Monarchia hadseregében, ám ennek lejárta után sem tért vissza a hátországba, szolgált a háborúban; csak az összeomlás után, 1920-ban érkezik haza Egerbe.

Ugyanebben az évben a parádi (!) gyógyfürdő Anna-bálján (!)** megismerkedett Hartl Edittel, akivel 1922-ben összeházasodtak. 

 

 

Pontokba szedem, hogy drámaian rövid élete során mi mindent csinált Hibay Károly: 

 

-Az egri Szent Vince Kórház Alapítványi Női Kórházában dolgozott, mint belgyógyász és szülész főorvos.

- A Stefánia dispanzerbe (országszerte alakuló csecsemő- és gyermekvédelmi feladatokat ellátó mozgalom)is bekapcsolja Egert, amelynek vezető orvosa lett.

-Rendszeresen ment éjszaka is beteghez (friss házas volt, kisbabájuk nemrég született)

-Elsőként látta el a megyében az Egri Kerületi Munkásbiztosító Pénztár orvosi teendőit is; ellenszolgáltatás nélkül.

-Elaggott és kiszolgáltatott betegeitől nemhogy pénzt nem fogatott el, hanem távozásakor rendszerint a párnájuk alá csúsztatott némi aprót, amely élelemre, tüzelőre és gyógyszerre volt elegendő.

-Elhíresültek a doktor N. S. azaz Non Solvens feliratú receptjei. A „nem fizető” megjegyzéssel ellátott orvosságos papírokat a szegény betegek kapták. Ezeknek a megjelölt recepteknek a beváltásakor dr. Hibay György tudta, hogy fia azt akarja, térítés nélkül adja ki a Kígyó patika az orvosságait. 

 

 Halála

1924-ben egy kiütéses tífuszban szenvedő cigánylányt vittek be a kórházba vizsgálatra. A fertőző beteget ─ aki később felgyógyult ─, a két belgyógyászati kórterem melletti sötét, ablaktalan szobában helyezték el. A vizsgálatot végző Hibay Károlyt a rossz megvilágítású szobában megcsípte és megfertőzte a betegséget terjesztő tetű.

Szervezete tíz napig küzdött a magas lázzal járó kórral, miközben a legjobb orvosok, igyekeztek a beteg segítségére lenni. 

Hibay Károly haláltusája megszüntette a társadalmi és vallási különbségeket a városban: zsidók és keresztények,  napszámosok és úriemberek imádkoztak hitük szerint az orvos gyógyulásáért

8-10 ezer ember kísérte utolsó útjára

Rövid másfél évig (!) tartó egri praktizálása alatt egész köteg „Non Solvens” feliratú recept gyűlt össze a patikában, melyre a gyógyszerész apa fia halálakor sírva mutatott: 

 

 

ennyi maradt dr. Hibay Károly után.

 

 

 

Az egriek azt mesélik, hogy a sírján mindig van friss virág.

 

Hibay Károly – Wikipédia

 dr. Hibay Károly (wikipédia)

 

 

 

 

Források: wikipédia és lábjegyzetek 

*http://www.gyogyszeresztortenet.hu/wp-content/uploads/2013/09/Az-Egri-v%C3%ADz-t%C3%B6rt%C3%A9nete.pdf 

** Azt hittétek, hogy csak Balatonfüreden volt Anna-bál, igaz? Én azt. VISZONT: "Az 1830-as években ugyanez volt a színezete a bécsi császári politika, a németes idegen viselet, a németes táncok ellen megszületett magyarországi Anna-báloknak. Ezeket Anna-napja, azaz július 26. után tartották meg, főleg a régi magyar fürdőhelyeken. Egyszerre országos hírűvé lettek az akkor divatba jövő Balatonfüreden, Párádon, majd a budai >>Tsászár Feredő<<-ben tartott Anna-bálok, később Mehádián és Herkules-fürdőn is. Ugyanakkor született meg a Bécs-ellenes nemzeti felbuzdulás jelenségéül a régi magyar >>Lassú<< és >>Friss<< táncból a nevében is új >>Csárdás<<."

http://www.historia-bfured.hu/files/FH_051.pdf

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://botoskolonte.blog.hu/api/trackback/id/tr3615635818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása