Botos Kölönte

"To entertain these fair well-spoken days, I am determined to prove a villain"

Szemelvények egy kézműves-délutánból

2018. március 21. 11:56 - Hans Castorp

kipsta-nyul.jpg

 Nem tudom, ki hogy van vele, én azonnal ideges leszek, ha meghallom ezt a szót „kézműveskedés”. Esetleg „kreatívkodás”. Lehet, hogy azért, mert kézügyességem tart a nullához (esetenként a negatív tartományba is átcsúszik), kreatív meg nem szeretek lenni, ha nem jön magától. Nem lehet azt erőltetni.

Ezért vegyes érzésekkel lepődtem meg, mikor gyerekeim határozottan kértek, hogy vegyek rész az iskola húsvéti kézműves-délutánján (au!). Persze meg kell becsülni, hogy velem akarják tölteni az időt, nem igaz? Ki is csíptem magam, árasszam legalább az ápolt magabiztosság légkörét (az is takar valamennyi ügyetlenséget…talán).

Kezdjük ott, hogy eltévedtem, a sportcsarnokban egy kis osztálytárs igazított útba, merre vannak a kézműveskedők (auu!!). A harmadik osztályteremben rá is bukkantam a kis buksimra. Elmélyülten kenegetett egy hungarocell-tojást ragasztóval. Közelebbről láttam, hogy valami színes ízé is van rajta, valami szalvétadarab. Fény gyúlt a fejemben, ez lehet az a bizonyos szalvétatechnika! Ohó, erről már hallottam. Az egyik tanárnő, miután látta, hogy fejbúbon puszilom a tanulót (ebből biztos látszott, hogy az enyém, mondjuk, a megpuszilt tanuló olyan nagyon nem reagált), kedvesen megkérdezte, hogy segítek-e a kisfiamnak.

ANYUKA (elszántan) Persze. (de mit?!)

Álldogáltam egy darabig Ádám háta mögött. Igyekeztem hozzáértő arcot vágni. Egyszer csak az egyik kislány (továbbiakban CSERFES) az orrába dugta az ecsetet (véletlenül?). Nevetni kezdtünk.

CSERFES Ezen nem szabad nevetni! Ilyesmin nem nevethet egy anyuka, akinek a kisfia, ilyen…, ilyen …(elismerő oldalpillantás Ádámra) csintalan!

ANYUKA (megkukul elnémul )

CSERFES Ádi, szoktad otthon megviccelni (anyukádat, gondolom)?

szünet

ÁDÁM (sajátos basszushangon, dörmögve ) Mindig.

ANYUKA (visszavonulót fúj, és felfedezi, hogy a padok védelmére lefektetett délmagyarokban milyen érdekes cikkek vannak)

Később megpróbálja felvenni a beszéd fonalát, CSERFES mellett munkálkodik a SZELÍD kislány

ANYUKA a SZELÍD kislányhoz fordul (kedvesen) Megszületett már a kistestvéred?

SZELÍD (meghatva) Igen.

ANYUKA  (meghatva) És milyen?

SZELÍD (gondolkozik)

ANYUKA (segíteni próbál) Pici?

SZELÍD (megkönnyebbülve) Pici.

CSERFES (méltatlankodva) Hogy lehet ilyet kérdezni, Persze, hogy pici! Hisz újszülött!

 ANYUKA (gondolatban igazat ad, és kínjában visszatér az érdekes délmagyar cikkekhez). Kisvártatva felnőttes párbeszéd hangjai ütik meg a fülét.

ÁDÁM Mázlisták!

ANYUKA (hirtelen támadt érdeklődéssel) Kik?

CSERFES és ÁDÁM (kórusban) A bések!

ANYUKA (értetlenül) Miért?

ÁDÁM Mert csak 10 pirospontot kell gyűjteniük a matricához (vagy szmájlihoz). Nekünk meg százszor annyit!

ANYUKA (továbbra sincs képben) Hogyhogy?

ÁDÁM Úgy, hogy Nálunk 10 piros csillag egy aranycsillag, és 10 aranycsillag egy szmájli. Na, gyere, nézzünk körül, mit lehet még csinálni.

 

Úgyhogy csináltunk még egy fekete zokninyulat, csak nekünk lett fekete nyulunk (csak nem gondolod, hogy olyan rózsaszín zokniból csináljuk? Az LÁNYOS! Tudom, a fekete zoknira nem tudunk alkoholos filccel szemeket rajzolni, de majd varrsz rá). Így  anyuka hasznosult legalább 4x2 öltés erejéig.

 Ma délután a negyedikeseknek lesz kézműves-délutánja.

Oh, irgalom atyja, ne hagyj el!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://botoskolonte.blog.hu/api/trackback/id/tr7413757252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása