Botos Kölönte

"To entertain these fair well-spoken days, I am determined to prove a villain"

„Csak a láncainkat veszíthetjük”

2018. június 08. 13:54 - Hans Castorp

ismeretlen marxista kerékpár

bicikli-lanc-624x468.jpg

Iskolából hazafelé biciklizve lesett a lánc kisfiam régi-új bicajáról. Régi, mert eleve használtan vettük és nagytesóé volt, és új, mert az övé most már. És VÁLTÓS.

Ezzel a váltóval szórakozott nyilván, mikor is leesett a lánca.

Mit is kell ilyenkor csinálni, hú, de régen volt…

Felrémlett, hogy kislánykoromban szándékosan próbáltam lerugdosni a láncot a jugó csempész import  mountain bike-omról, hogy a szomszéd kisfiú, aki mögöttem jön, megálljon segíteni (nem jött be a terv). Hozzáteszem, hogy úgy volt az csempészet, hogy anyukám megvette jugóban a bicajt, egy ismerős házaspárnál megőrzésre leadta,  hazajött értem, meg egy nagyobb, megbízható fiúért. Átmentünk autóval a jugoszláv határon, majd a nagyfiú és a kis Botos Kölönte ráültek a bicajra, és egy Hamilton konyakot brandyt lobogtatva (18 év fölött egyet lehetett hozni) hazabicikliztek.

jol-fogyott-a-jellegzetes-brandy-90-es-e-500x334.jpg

A konyakra azért volt szükség, hogy eltereljünk a figyelmet a bringáról. Nem világos, miért kellett ilyen rejtélyesnek lenni, de nekem tetszett. Sajnos a nagyfiú nem. A szomszéd fiúnak meg én nem (hisz nem állt meg segíteni vagy nem sikerült lerugdosnom a láncot, már annyira rég volt, hogy nem emlékszem).

Vissza a jelenbe.

 Így hát nekiugrottam, felfordítottam a kis kék gépet, és elkezdtem nyúlkálni a fogaskerekhez, meg a lánchoz, nagyjából vaktában. Szinte azonnal megállt egy úr segíteni (látásból ismerem,a templomban szoktam látni a feleségével), ám mire lekászálódott, én már meg is oldottam a dolgot.

Büszke voltam.

Másnap ugyanez, illetve majdnem ugyanez lejátszódott: nagyfiú nagybringával eltűnt a horizonton, kisfiú váltogat, lánc lees.

Anya fordít.

Ismeretlen fickó megáll segíteni. Sőt, a házból is kijön egy ismerős, ronggyal, kesztyűvel: időm sincs, hogy bizonyítsak, hogy csináltam már ilyet, hipp-hopp, kész is van.

 

Változnak az idők :-)

 

Képek:

https://sconto.hu/a-kerekpar-lancfelkapas-es-a-lancugras-problemaja/

https://www.naplo.hu/kepriport/2014/06/21/vaskereszt-es-jugoszlav-konyak.naplo

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://botoskolonte.blog.hu/api/trackback/id/tr5314032582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fekete_kápó 2019.09.08. 17:24:06

Köszönöm, hogy végre fény derült a titokra ami a jobbrabalranézős Hamiltont illeti, tehát mégis volt két féle! Az volt a legenda, hogy a másik, pl a jobbranézős nem szar ahhoz képest amit a lengyelpiacon árultak mert az balranézős volt és szar :D

Hans Castorp 2019.09.08. 17:29:36

@fekete_kápó: :-D Akkoriban még nemigen ittam ilyesmit...mikor meg már igen, akkor meg nem volt se jobbranézős, de balra:-D...úgyhogy nem ismerem a potenciális különbséget. Viszont tagadhatatlanul létezett és NEM volt könnyű képet találni.
Szerintem még az emlékét is el akarták törölni :-D
süti beállítások módosítása