Botos Kölönte

"To entertain these fair well-spoken days, I am determined to prove a villain"

Hupfeld Atlantic

2018. augusztus 10. 17:30 - Hans Castorp

szecessziós zenegép :-)

Türelmesen és tudásszomjasan várakoztunk a szlovák tárlatvezetésre a Késmárki Vármúzeumban (nem baj, ha nem írom ide, szlovákul,ugye?). Vegyes érzelmekkel vettük tudomásul, hogy várni kell és nem, nincs magyar vezetés, felirat sincs*, angol vezetés sincs, de csinos laminált lapokon szerepel a kiállítás anyag, azt olvashatjuk közben (ha marad időnk, míg a tót hajadon végighajtja a látogatóközönséget a termeken: nem maradt; de ezt ekkor még nem tudhattuk). És akkor...megláttam ŐT! Ott állogállt árván, csak úgy a paravánok előtt egy csodás, szecessziós ...bútor (?), Hupfeld Rt. Bécs felirattal. Oldalán egy papírfecni, hogy "music box". Szemmel láthatóan nem képezte semmilyen kiállítás szerves részét.

hupfeld.jpg

 Milyen gyönyörű tárgy: szép anyag, tiszta vonalak, semmi csicsa...bécsiesen egy bukolikus tájkép, csodás! 

 

 

 

hupfeld4.jpg

Idill

 

 

 

hupfeld3.jpg

Ez lehetett a hangfal...:-)

 

 

hupfeld5.jpg

Atlantic...nem véletlen: főleg tengerentúli exportra gyártottak.

Kicsit leegyszerűsítőnek éreztem a music box címkét, zenedoboz, zenegép a szórakozóhelyeken volt régen...a pre-mp3 és pre-youtube érában, mondjuk, akkor nagy szám volt. Ennyit tudott: cserélgette a lemezt, a jobb készülékeknél láthattad is, nagyon menő volt.

 

 

hupfeld2.jpg

 Itt szerintem meghajtó karok lehettek.

 

 

Igen ám, de a Hupfeld Atlantic Orchestrion lemez nélkül zenélt ám, bele volt építve lyukszalag, a húrok, a kalapács...a lyukszalagot forgatta levegő (meg egy kicsike villanymotor), kalapács ütötte a húrt (lehet, hogy nem PONT így, de valami ilyesmi) és szólt a zene! 1902-ben!

hupfeld6.jpg

Nagyjából ilyen volt a belseje.

Kép:https://www.liveauctioneers.com/item/11633294_070-barrel-orchestrion-hupfeld-atlantic

 

 

 

Gépzongorával már Liszt Ferenc is kísérletezett, de Ludwig Hupfeld nem állt meg itt, kifejlesztette a PHONOLISZT VIOLINA-át, ami hegedűre és zongorára írd darabokat is meg tudott szólaltatni. Hihetetlen!

A szerkezet nevével Hupfeld egyébként Liszt Ferenc előtt tisztelgett. 

hupfeld-phonoliszt-violina.jpg

http://www.4to40.com/kids-magazine/world-eighth-wonder/attachment/hupfeld-phonoliszt-violina/

 

"Egy körbe-körbe forgó, 1300 szálból álló lószőr vonó szólaltatja meg a három hegedűt, míg a fogólapot a kulcsok nyomják le, melyeket kis fújtatók hajtanak. Tekintettel a gép összetettségére, nem nehéz elhinni, hogy a gyártóknak húsz éven át nem akadt versenytársa a hangszerpiacon."

(https://papageno.hu/intermezzo/2018/07/ujra-mukodokepes-az-1910-es-brusszeli-vilagkiallitas-csodahangszere-video/)

 

Az én "leletem" egy egyszerű...orchestrion

Az egyszerű is nagyon drága volt, magánszemély ritkábban engedhette meg magának;elegánsabb mozikban előfordult, a némafilmek idején nagy népszerűsége volt.

 

 

Egy hasonló példány nemrégiben 5400 dollárért kelt el egy internetes aukciós oldalon.

 

 

Hogy a késmárki folyosóra hogyan került...nem tudom...de

valami azt súgja, hogy nem egy szlovák újgazdag arisztokrata adománya.

 

Music box.

 

Jaj.

 

*Ha Szlovákiába jössz, fel kell készülnöd, hogy magyar felirattal kizárólag a tiltó, illetve a pénzfizetéssel kapcsolatos táblákon találkozol. Erről majd egy következő posztban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://botoskolonte.blog.hu/api/trackback/id/tr9214173203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása