Botos Kölönte

"To entertain these fair well-spoken days, I am determined to prove a villain"

Orczy Emma

2019. május 08. 17:35 - Hans Castorp

(még) egy elfeledett magyar írónő

60147309_436002436966306_1429598337127940096_n.jpg

Én nem ismertem. 

Max. másfél századdal korábban élt ősét, Orczy Lőrincet. 

Orczy Emma – teljesen nevén Orczy Emma Magdolna Rozália Mária Jozefa Borbála –  Magyarországon, Tarnaörsön született 1865-ben. Édesanyja Wass Emma grófnő volt, édesapja báró Orczy Félix zeneszerző, aki olyan emberek barátságát tudhatta magáénak, mint Liszt Ferenc vagy épp Wagner, és rokonságban állt a romantikus író Jósika Miklóssal. A család sokat utazott, „Emmuska” így bejárta Párizst és Brüsszelt, míg 15 éves korában egy gazdasági vita miatt a család végleg Londonba költözött. Emma ekkor kezdett el angolul tanulni a zene és a festészet mellett, utóbbiban tehetségesnek is tűnt.

Az írás felé azonban csak akkor fordult komolyan, amikor a festőiskolában megismert férjével, Montague MacLean Barstow-val anyagilag nagyon nehéz körülmények közé kerültek. Házasságuk kifejezetten boldog és hosszan tartó volt, de az illusztrátorként dolgozó férfival eleinte nagyon nehezen biztosították a művészvilágban megszokott életszínvonalat. Emmának pénzt kellett keresnie, így elkezdett történeteket írni.

1903-ban megírja (már Angliában) A Vörös Pimpernel (The Scarlet Pimpernel) című regényét, ami könyv alakban nem arat nagy sikert, de a színpadi változat 2000 előadást ér meg s utána a regényt is 14 nyelvre lefordítják. Afféle kalandos hős, aki (nemesi) foglyokat ment a francia forradalomban, pedig Robespierre és Madame Guillotine is üldözi...

A műből film is készül; később a főhős ihleti állítólag Zorró alakját is. Feltűnik a figura Rowan Atkinson: Fekete Vipera című sorozatában, a Folytassa, forradalmár-ban; továbbá ihletője a náci időkben a a Vatikánban tevékenykedő papnak: A Vatikán Vörös Pimpernele. 

Amikor 1995-ben az Egyesült Államokban összegyűjtik a világirodalom kétezer olyan alkotását, "melyet mindenkinek ismernie kell", egyetlen magyar mű kerül listára: Orczy Emma Vörös Pimpernele.

Emma, bár külföldön élt, megőrizte magyarságát. Amikor Harold Young 1934-ben újabb Pimpernel-filmet forgatott, Emma írta a forgatókönyvet, Korda Sándor volt a producer és Leslie Howard (Steiner László) játszotta a főszerepet

A Vénuszon kráter őrzi a nevét. Mármint Orczy Emmának.

Ja,a könyv? Nekem tetszett, de én sok mindent elbírok. Akiknek tetszett a FABIOLA, esetleg a QUO VADIS,  szeretni fogják...de legalább váltottunk pár szót Orczy bárónőről, nem igaz ? :-)

 

 

Forrás: a könyv utószava (Kindelmann Győző), Wikipedia; https://divany.hu/offline/2019/03/25/orczy-emma/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://botoskolonte.blog.hu/api/trackback/id/tr4514815090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása