Botos Kölönte

"To entertain these fair well-spoken days, I am determined to prove a villain"

Zakopane

2019. augusztus 03. 00:01 - Hans Castorp

Lengyelország Szilvásváradja

 

 Bevezetés

Valamiért, tényleg nem tudom visszaidézni már, kisfiaink úgy határoztak, hogy Nekik pedig töltőtoll kell. Támogattam az ötletet, mert én is vágytam már egyre régóta (csak azt tűztem ki, dicséretes önnevelési célzattal, hogy akkor veszek ha rendet teszek az íróasztalomon. Ennek immár fél éve, minimum.)

Harmadik boltban találtunk ízléses töltőtollakat.

Nagyfiú kérdezi, mit írjon.

Mondom, írd le, mi az érdekesség számodra Lengyelországban.

Leírta.

img_20190731_171834_5.jpg

 

Nagyon tetszett, úgyhogy közzéteszem (engedéllyel) és kicsit kiegészítem.

 

Érdekességek Lengyelországban (T.Z.D. szempontjai)

 

TÖMEG

Teljesen meglepett bennünket. Tényleg hihetetlenül sokan voltak. Este, Zakopane főutcáján hömpölygött a tömeg, ember ember hátán; utcazenészek, mutatványosok (bizony, pl. freestylerek, jegesmedvének öltözött ...emberek, gondolom), ennek megfelelően az utak is zsúfolva autókkal (valahogy oda kell jutni).  Mindennap számolni kell számos dugóval. ennek ellenére türelmesek és kedvesek egymással az emberek. A hegycsúcsokon IS. Ahol gyakorlatilag  libasorban lehet haladni felfelé és lefelé is, ha nem akarsz a felvonóra 4-5-órát várni (miért akarnék?)

sor_a_lanovkahoz.jpg

Sor a lanovkához

 

MUZULMÁNOK

Ezt eleinte nem értettük. Rengetegen voltak. Félreértés ne essék, semmi gond nincs ezzel, csak, hogy úgy mondjam…kicsit szokatlan volt, Zakopaneban nem számítottunk erre.  Rengeteget vásároltak, méregdrága parfümfelhő bodorodott százféle burka/nikáb/hidzsáb/csador alól. Mert volt talpig fekete, szemréssel (nikáb), vagy anélkül (burka). Volt csak fejkendő, az erősen sminkelt arcot szabadon hagyva (hidzsáb) . 

lengyel_vs_muzulman.jpg

Kissé ittas őslakos próbál kedveskedni a nikábos hölgy kisbabájának 

Utóbbiból láttunk rózsaszínűt a  Chanel-jelzéssel. Láttam babakocsit, fekete lepellel letakarva, rajta csak kis lyuk. Ezt egyáltalán nem értettem, mert a muszlim kislányoknak is csak az első menstruáció után kell felvenniük a kendőt. Lehet, hogy altatni akarták a babát, nem tudom. DE a non plus ultra az volt, mikor egy fiatal nőn a rózsaszín fátylat rózsaszín sebészmaszk (eskü!) egészítette ki.

porte_a_nikabrol.jpg

Az igazi művész felismeri a piaci rést

MARHASÁGOK

Szerintem itt a bóvlisorra gondolhatott a költő. Ugyanis bármerre mentünk, hegynek föl és völgybe le, mindenütt UGYANAZ a sablonkínálat, műanyagok, sajt, gorál népművészeti ipar teljes spektruma, a csecsemőkosztümtől a hajpánton át a szoknyáig-kalapig-övtáskáig; vásári kínai cuccok, iszony. Turistásabb helyeken vidámpark elemek (dodzsem, buborékfoci). Úgy kell elképzelni, hogy az ember fölmegy egy hegyre, hogy gyönyörködjön a kilátásban; ezúttal kivételesen kocsival. Szerencsés esetben talál parkolóhelyet, amit kifizet, persze, és végre…végigmehet a kilométer-hosszú bazársoron, a kilátást maximum egy söröző teraszáról élvezve, meglehetősen korlátozott mértékben.

Hát, ez van.

vuitton.jpg

Vuitton szabadságon: ez legalább vicces

FÁRASZTÓ HEGYEK

Nos, igen, a Magas Tátra kínálatában szerepelnek magas hegyek :-D

 

LENGYEL SAJTOK

Igen, a gyakorlatilag nem lehet megtenni 20 métert (közúton 100m), hogy ne legyen sajtárus,  jellegzetes gorál sajtokat árulva, amik egyébként nagyon finomak.  Látni afféle kis kunyhókat is, mint minden havasi legeltető kultúrában, de tényleg, mész a városban, hopp egy üres telek, rajta kunyhó, birkák, bödön, füstölő…még a tej elszűréséhez használt pelenka (-szerű valami) is ott lengedez…tehát biztos autentikusan kézműves helyek ezek…de ENNYIT, amennyit lehet kapni,  nem tudnak előállítani, létezhetetlen.

oscypek-e1512728125214.jpg

Az egyik fő típus, az OSCYPEK (Kép:http://kppis.pl/informacje/goralski-przysmak/)

bacowka_pinterest.jpg

BACÓWKA, a multifunkciós pásztorkunyhó (Kép: Pinterest)

 

BRAWL STARS-OS CUCCOK

Igen, voltak olyanok is, állítólag ez most nagyon menő dolog..de nem vettünk (már bánom kicsit, de ANNYIRA műanyag volt).

 

GOFRI A FAGYI MELLETT

Igen, ez nagyon megtetszett Nekik: gofriárusok rendszerint a fagyisok kapcsolt részeiként szerepeltek…dekorációként cérnára fűzött gofrik lengedeztek, látványos volt, na…és jó illatú.

 

RENGETEG FAGYI

Igen, fagyi mindenhol volt. És egész jó.

 

NAGYON SZÉP TÁJ

tatra2.png

Igen, a táj nagyon szép volt.

 

VALAMIÉRT AZ OLASZ BAJNOKSÁG SERIE A

Megmondom őszintén, ezt nem értem.

 

MINDEN PÉNZBE KERÜL

Oh, szent ártatlanság, hát persze hogy! Sokba.

 

MÉREGDRÁGA PARKOLÓ

Igen. Feketetói vásárt megszégyenítő hangulatban zajlott számos parkolásunk: neonmellényes pógár karlendítésekkel jelzi, hogy befelé parkolni a kertbe/telekre/bárhová, 30 zlotyi lesz (Feketetón RON), számla nincs.

parkolo.jpg

Lágyan hívogató parkoló

 

 

 

És most következzenek a szülők megfigyelései:

 

 

SOK KISGYERMEKES CSALÁD

Általában két gyerek, de a három sem ritka. Komolyabb hisztibe nem botlottunk.

 

SOK FATEMPLOM VAN

trbysz.jpg

Itt van például az újterebesi fatemplom, Magyarországi Szent Erzsébet tiszteletére szentelték 1567-ben (!). Telis-tele korabeli falfestményekkel...szerintem erről még írok majd.

 

A KÖRFORGALMAKAT IS ELNEVEZIK

rondo_im_jana_paw_a_ii_w_zakopanem_2.jpg

A II. János Pál Pápa Körforgalom (Kép: wikimedia)

Szerintem ez nagyon bájos.

 

A PINCÉRNŐK HOSSZÚ GORÁL SZOKNYÁBAN VANNAK

phpthumb_cache_srce3a6db2110247bc483b8dcf055e0f538_par3dbeeee876c37ad2d6cb49efa76fe46a_dat1351520918.jpeg

A gorálok a Magas-Tátra és a Beszkidek vidékén élnek, a szlovák-lengyel határon. Egyesek szerint nem is annyira lengyelek, mint inkább elszlávosodott németek, olyannyira, hogy a második VH idején Németország megpróbálta elszakíttatni Lengyelországtól a gorál területet...de a gorálok nem akartan németek lenni. (Kép:https://zakopaneinfo.hu/?strona,menu,pol,glowna,0,0,1473,folklor,ant.html)

 

RÓMAI KATOLIKUS APÁCÁK ÉS SZERZETESEK

szerzetes.jpg

 

Simán hegyet másznak rendi ruhában. Ez menő. Kondracka-menedékház, 1500 m fölött

 

 

Most hirtelen az jut még az eszembe, hogy tuti van Decathlon Lengyelországban, mert nagyon sok Tribord, Arpenaz, Newfeel és Quechua cucc jött szembe :-). (szerintem IKEA is van!) Turkáló, az nincsen sajnos. Könyvesboltot is csak egyet láttam.

Ezzel a nagyon lényeges megfigyeléssel búcsznék, de ne örüljetek, nem ússzátok meg, mert folytatása következik. :-)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://botoskolonte.blog.hu/api/trackback/id/tr2314992524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása